П`ятниця, 29.03.2024, 10:08
Відділ освіти, охорони здоров'я, культури, спорту
    Головна Структура Реєстрація Вхід Вихід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Меню сайту
Друзі сайту
НУШ
СТЕМ-Освіта
МОН України
ХОІППО
Департамент освіти і науки, молоді та спорту Хмельницької ОДА
Обласні/Електронні олімпіади
ХОЦНТТУМ
Вчитель-новатор
"Партнерство в навчанні"
Intel "Навчання для майбутнього"
УЦОЯО
ВРЦОЯО
РМЦ I*EARN-Україна
Діти України
Мережа УРАН
Сайт технічної підтримки УРАН у Хмельницькій області

Сайт Міністерства освіти і науки молоді і спорту України
Сайт Педагогічна преса
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
 
Головна » 2016 » Лютий » 19 » «Афганістан болить в моїй душі»
17:34
«Афганістан болить в моїй душі»

З кожним роком все далі історія віддаляє нас від вогняних років афганської війни. Але час непідвладний викреслити з нашої пам’яті героїчні подвиги, приклади мужності і вірності військовому обов’язку, які продемонстрували тисячі відданих синів і дочок України. На знак цього 15 лютого в день вшанування  учасників бойових дій на території  інших держав та 27-ї річниці виведення військ з Республіки Афганістан у школах району було проведено  ряд  різноманітних заходів.

Так, у Городищенській ЗОШ І-ІІІ ступенів  пройшла урочиста лінійка, на якій учні згадали про афганську війну та той важкий слід, який вона залишила в десятках тисяч материнських сердець.

Також у цей день відбувся захід «Афганістан болить в моїй душі», на якому діти ознайомилися з виконанням інтернаціонального обов’язку  воїнами, які несли службу на території інших держав.  

Вчитель історії Ліпська Ю. В. зробила історичний екскурс в часи афганської війни, розповіла про трагічні події тих років, скалічені долі людей, зокрема і жителів села Городище, які брали участь у військових діях.

Учні читали вірші, висловлюючи свою шану та прославляючи героїзм воїнів-афганців.

Світлу пам'ять про загиблих героїв школярі вшанували хвилиною мовчання.

До річниці виведення військ з Афганістану у Вербовецькій ЗОШ І-ІІ  ступенів у шкільній бібліотеці була обладнана виставка історичної літератури з даної теми та фотовиставка «Наші земляки – учасники бойових дій на території Демократичної Республіки Афганістан».

Протягом 09.02-15.02 проводились уроки мужності, виховні години, бібліотечні уроки із переглядом кіно-, відеоматеріалів про історичні події бойових дій в Афганістані та на території інших держав.

У 8 класі класним керівником Паращук О.Є., була проведена година спілкування на тему: «Ти – вічний біль, Афганістан» у формі круглого стола. Під час заходу класний керівник провела учням короткий екскурс в історію, а учні читали вірші та спогади очевидців цих страшних подій. Завершився захід вшанування хвилиною мовчання усіх загиблих у цій страшній війні.

Годину-реквієм «Афганістан болить в моїй душі і чується безсонними ночами» провели класні керівники 6 і  7 класів О.Оніщук та А.Брожик.  Метою даного заходу було ознайомити учнів з трагічною сторінкою нашої історії, виховати повагу до учасників військових подій в Афганістані. Під час проведення години класні керівники познайомили учнів із історією Афганської війни та розповіли про односельчан, що служили в Афганістані. Кожен учень підготував вірш про війну в Афганістані та мав змогу його прочитати. Учні віддали данину пам'яті загиблим воїнам-афганцям хвилиною мовчання.

З метою розширення знань дітей про історичні події афганської війни, у 4 класі був проведений тематичний урок «Цей одвічний біль Афганістану». Учні дізналися про те, з якою метою було введено Радянські війська на територію Афганістану; про героїзм та мужність воїнів-інтернаціоналістів; читали вірші та хвилиною мовчання вшанували пам'ять про тих, хто віддав своє життя, увійшовши у безсмертя.

Окрім  того, було проведено фестиваль військово-патріотичної пісні.

У Корчицькому нвк проведена загальношкільна лінійка «Ти вічний біль – Афганістан» А учні 10 класу під керівництвом класного керівника Стельмах С.П. підготували та провели вечір-реквієм «Афганістан -  душі кривава рана» про історичні події бойових дій в Афганістані. На вечорі читалися вірші, демонструвалися відеоматеріали. Діти в пам'ять про загиблих воїнів-інтернаціоналістів запалили свічки.

Учні 10-11 класів також зустрілися з воїнами-інтернаціоналістами Коськовецьким В.А., Нетичуком В.Р., які проживають на території сіл Корчик та  Хутір. 

Учні Великошкарівського нвк підготували і провели концертну програму, присвячену Дню вшанування учасників бойових дій на території інших держав, «Час подвигів не пройшов». Також у школі пройшла єдина виховна година «Афганістан болить в моїй душі і чується безсонними ночами» та зустріч школярів з воїном-інтернаціоналістом Сліпченком Костянтином Павловичем.

Цікаві заходи пройшли і у Травлинській зош І-ІІІ ступенів. У школі проведено  уроки  пам’яті, мужності, години  спілкування на тему «Збережемо пам'ять про подвиг», вечір – реквієм “Афганістан болить в моїй душі і чується безсонними ночами”, створено  тематичний куточок «Воїни – інтернаціоналісти- наші земляки», рганізовано фото-художні виставки «Афганський спомин»,  перегляд  кіно-, відеоматеріалів про історичні події бойових дій в Афганістані та на території інших держав.

У Ленковецькій ЗОШ І – ІІІ ступенів протягом 15-16 лютого також пройшли виховні заходи до 27 річниці виведення військ з Афганістану.
16 лютого в школі відбулась зустріч старшокласників з воїнами-афганцями. На зустріч були запрошені односельці, та випускники школи, які проходили військову службу в Афганістані. Учні 9 класу (вч. Колба О.В.) разом з педагогом-організатором Шульгою С.М. підготували розповіді про всіх наших односельчан, які воювали у тій страшній війні. Завітав на зустріч полковник запасу, воїн-афганець, житель села Паляниця Віктор Григорович. Спогади воїнів – велика біль, але те, що ці чоловіки сьогодні серед нас, робить сильнішими усіх. Особливо в такий нелегкий час для України!

«Десятирічна війна в Афганістані осиротила й українські сім'ї, забравши життя синів нашого народу. Тільки у 1989 році з Афганістану були виведені війська колишнього СРСР. Тож сьогодні ми вшановуємо пам’ять тих, хто так і не повернувся до своїх матерів, дружин і дітей на рідну землю та звеличуємо їх вічний подвиг» - саме такими словами розпочалася виховна година у 5 класі (вч. Сташевська Н.С.). У 1 класі вчителем Петрук В.Д. був проведений музейний урок «Афганістан у долі наших односельчан». Першокласники слухали розповідь про події тих страшних років, розглядали фото односельчан, які воювали на територіях інших держав. Почувши про пекло війни, діти висловились про те, що вони не хочуть війни, хочуть, щоб завжди був мир на нашій землі.
Мирного неба і добра!

      

Категорія: новини | Переглядів: 655 | Додав: SiteAdmin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Відділ освіти, молоді та спорту Шепетівської РДА © 2024
Пошук по сайту
Безкоштовний хостинг uCoz