П`ятниця, 29.03.2024, 16:54
Відділ освіти, охорони здоров'я, культури, спорту
    Головна Структура Реєстрація Вхід Вихід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Меню сайту
Друзі сайту
НУШ
СТЕМ-Освіта
МОН України
ХОІППО
Департамент освіти і науки, молоді та спорту Хмельницької ОДА
Обласні/Електронні олімпіади
ХОЦНТТУМ
Вчитель-новатор
"Партнерство в навчанні"
Intel "Навчання для майбутнього"
УЦОЯО
ВРЦОЯО
РМЦ I*EARN-Україна
Діти України
Мережа УРАН
Сайт технічної підтримки УРАН у Хмельницькій області

Сайт Міністерства освіти і науки молоді і спорту України
Сайт Педагогічна преса
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
 
Головна » 2015 » Листопад » 27 » День пам’яті жертв Голодомору
17:57
День пам’яті жертв Голодомору

Цей День щорічно відзначається в Україні в четверту суботу листопада.

Президент України, підтримавши ініціативу громадських організацій, міністерства культури і мистецтв, Державного комітету у справах релігій, Державного комітету телебачення і радіомовлення, ухвалив встановити в країні День пам’яті жертв голодомору і політичних репресій.

Спочатку Указом президента України від 26 листопада 1998 року остання субота листопада оголошувалась Днем пам’яті жертв голодомору, потім Указом від 31 жовтня 2000 року цей день став іменуватися Днем пам’яті жертв голодомору і політичних репресій.

У 2015 році День пам’яті жертв Голодомору припадає на 28 листопада. Саме тому у ці останні осінні дні у школах району проходять заходи з нагоди відзначення цього сумного дня.

Так, у Грицівській зош І-ІІІ ступенів проведено тематичні години спілкування по класах, одинадцятикласники провели конференцію  «Горять свічки в долонях жовті й білі…». Для учнів організовано  перегляд кінострічок  про Голодомор, у шкільній бібліотеці  організована виставка «Голгофа голодної смерті»,яку відвідали усі бажаючі учні і отримали інформацію від бібліотекаря Коханівської В.В., учні та працівники школи долучаться до Всеукраїнської акції «Засвіти свічку» 28 листопада.

У Корчицькому НВК проведено урок пам’яті «З присвятою замордованим голодом...».  Класні керівники та класоводи ознайомили учнів з трагічними подіями штучного масового голоду, що спричинив загибель мільйонів українців у сільській місцевості на території Української РСР.

Також цікаво і змістовно пройшо тематичний урок«Злочин влади-трагедія народу». До цього уроку учні готувались заздалегідь.Вони відшукали спогади людей того покоління, яке було очевидцем голодомору, і на собі перенесло все жахіття тих років. До глибини душі схвилювали учнів розповіді очевидців тих страшних голодних днів.Діти винесли важливий життєвий  урок: такі події більше не повинні мати місце в  жодній державі.

26 литопада учні  школи брали участь у покладанні вінків до пам’ятного знака жертвам Голодомору. Пам’ятний знак було встановлено на  старому кладовищі с.Корчик у 2008 році. Біля пам’ятника учні  ще раз засудили політику сталінського  режиму, спрямованого на покарання українського народу за певні перешкоди у здійсненні масової колективізації в Україні. Учні почули страшні цифри кількості загиблих від штучно організованого голоду. Ці цифри довгий час замовчувалися і лише в роки незалежності України вони стали відомими. За оцінками сучасних  дослідників вони становлять більше 4 млн. жертв.

А 27 листопада у школі проведено вечір-реквієм«Що це було».. Цей захід  спрямований на поглиблення знань учнів про голодомор, як геноцид українського народу, його причини, перебіг і наслідки. Діти дізналися, що голодомор був налідком не стихійного лиха, а спрямованих заходів тоталітарного комуністичного режиму. Жахом  голоду була надзвичайно велика смертність дітей. Про все це говорили ведучі, все це звучало  у віршованій формі.

З 23 по 28 листопада у Ленковецькійзош І-ІІІ ст. також  проходили  заходи до Дня Голодомору в Україні, присвячені пам’яті мільйонів українських людей, котрі загинули мученицькою смертю від голоду, заподіяного сталінським тоталітаризмом у 1932-1933рр., пам’яті українських сіл і хуторів, які щезли з лиця землі після найбільшої з трагедій ХХ століття.

Зокрема 23 листопада в школі вчителями історії та української мови для учнів 5-11 класів був проведений мітинг-реквієм: «Україна пам’ятає. Голодомор 1932-1933 рр.». Учасники заходу розповіли про жахливі події Голодомору в Україні. Хвилиною мовчання вшанували пам'ять невинно загиблих, що стали жертвами тоталітарної системи. Також були згадані імена жертв Голодомору та озвучені спогади очевидців нашого краю про страшні події 1932-1933 років, які вдалося зібрати.

Класні керівники провели виховні години на теми: «Померлі від голоду. Уроки пам’яті», «Живі свідки голодомору», «Голодомор 1032-1033 рр. – злочинність сталінського режиму»

Триває  конкурс творчих робіт  з історії : «Голодомор у наших серцях». Переможці конкурсу будуть оголошені у понеділок 30.11.2015

Не залишилась осторонь і бібліотекар школи Шульга С.М., яка підготувала тематичну виставку «Розкриття теми голодомору в історичній та художній літературі». У фойє закладу була організована тематична виставка.

А  27 листопада - кінолекторій для учнів  «Україна пам’ятає».  У медіацентрі школи  організовано перегляд кінофрагментів про Голодомор. Перед переглядом міні-лекція«Ті чорні 32-33…».

Цього ж дня учні 10 класу підготували і провели музейний урок для старшокласників «Чорні сторінки історії», на якому познайомили присутніх зі спогадами учасників подій, зібраними краєзнавчим гуртком «Пошук».

28.11 буде проведений мітинг пам’яті. Учні закладу долучаться до Всеукраїнської акції «Запали свічку».

А у Серединецькійзош І-ІІІ ступенів Тиждень пам’яті розпочався   загальношкільною лінійкою «МИНУЛЕ СТУКАЄ В НАШІ СЕРЦЯ».   Під час заходу діти у віршованій формі відтворили події років голодомору. Хвилиною мовчання вшанували усіх, хто помер голодною смертю у ті страшні роки.Бібліотекар школи, Львова В.С. познайомила учнів з тематичною літературою, яка висвітлює події років голодомору, що знаходиться в шкільній бібліотеці.

Класними керівниками 5-11 класів проведено години історичної пам’яті до Дня жертв голодомору на теми: «Біль твій невимовний, Україно», «Згадувати, щоб не повторилося», «Прости нас,пам’яте, прости», «Україна пам'ятає».

Члени учнівського самоврядування провели агіт-кампанію щодо залучення учнів до Всеукраїнської акції «Запали свічку в кожному вікні».

З метою вшанування пам’яті жертв голодоморів Українського народу, вчиненого тоталітарним сталінським режимом та у відповідності до рекомендацій Міністерства освіти і науки України у Судилківськійзош І-ІІІ ступенів проведено уроки Пам’яті «Ми пам’ятаємо убитих… І пам’ять про них робить нас непереможними» (1-4 кл), «Непідкорені голодом у 33 – непереможні  сьогодні» (5-8 кл.), «З присвятою замордованим голодом…» (9-11 кл.). Також проведено екскурсію у шкільному краєзнавчому музеї на тему «Злочин влади – трагедія народу», членами літературної студії «Пролісок»- літературне читання «Розіп’яте Голодомором Поділля».

У шкільній бібліотеці організовано виставку і проведено бесіду про події 1932-1933 р.р.: «Жнива скорботи». У фойє закладу організована виставка дитячих творчих робіт«Колосок життя».

Також організовано оглядові екскурсії для учнів 8-х класів до краєзнавчого музею м. Шепетівки, де вони ознайомились з фотодокументальними стендами інформаційно-просвітницького проекту «Спротив геноциду», створеними на матеріалах Українського інституту національної пам’яті, та переглянули кінострічки.

У Хутірському НВК організовано покладання вінків до пам’ятного знака жертвам голодомору на сільському кладовищі, у бібліотеці організовано виставку історичної літератури «Страшні голодні роки»,«Голодомор – геноцид українського народу». Учні школи переглянули відеоспогади очевидців Голодомору та документальний фільм «Голодомор. Колос правди».

У Великомедведівському нвк з метою вшанування памяті жертв Голодомору підготовлено виставку хліба «Щоб ніколи не забули закон п’яти колосків, щоб хліб на столі врятував десятки мільйонів життів», експозицію «Геноцид очима фотокамер». По всіх класах пройшли години спілкування«Хліб - усьому голова»,  «Багате українське село від голоду враз у могили злягло»,  «Визнання  Геноциду українського народу». Учні школи переглянули документальні фільми про Голодомор та взяли участь в акції «Запали свічку пам'яті».

Протягом тижня, присвяченого вшануванню пам’яті загиблих від Голодомору, у ВербовецькійЗОШ було проведено виховні години, уроки пам’яті та відеоуроки.   Класоводи та класні керівники з допомогою презентацій та документальних фільмів намагалися донести до учнів інформацію про найтрагічніші події в історії нашого народу. Особлива увага приділялась оформленню приміщень, де проводились заходи: дотримання скорботних кольорів, використання композиції із колосків, кетягів калини, перетягнутих траурною стрічкою, хліба та рушників.  А ще кожна виховна година завершувалась запаленням свічок і вшануванням хвилиною мовчання усіх померлих від страшного голоду. 

У бібліотеці діти мали нагоду відвідати виставку«Був рік смертей, був 33-й рік»,де виставлені статті та книги з даної тематики. Бібліотекарем школи Паращук О.Є.зроблена підбірка матеріалів на допомогу класному керівнику.

А 27 листопада  пройшла загальношкільна тематична лінійка «День пам'яті і жалоби», яку підготували учні 7-9 класів. Під час проведення лінійки учні зачитали історичні факти про жертви Голодомору, декламували поезії, хвилиною мовчання вшанували пам'ять померлих.

28 листопада у пам’ять про тих людей, які померли з голоду, учні та працівники школи запалять свічки у своєму вікні, щоб усі знали, що наша пам'ять—невмируща.

У зв’язку з Днем пам’яті жертв голодомору в Україні у Пліщинській школі відбулася загальношкільна лінійка, присвячена Дню пам’яті жертв голодомору в Україні. Члени учнівського самоврядування підготували виступ «Пам’ятати – щоб не повторити». На лінійці учні читали вірші, історичні факти і спогади очевидців.

У школі організована тематична виставка «День скорботи і пам’яті голодомору в Україні». Також учні переглянули  документальний фільм, присвячений голодомору 1932 – 1933 років. Після перегляду вони ділилися своїми враженнями, по класах проведено виховні години, на яких  класні керівники закликали зберегти пам’ять про трагічні сторінки історії держав для майбутніх поколінь та запалили свічку пам’яті. Учні переглянули відеоспогади очевидців голодомору.

Долучилась до проведення заходів також Червоноцвітська загальноосвітня школа. 23 листопада класоводи Бершеда Н.В. і Лукашук Л.Д. в 1 і 2 класах провели виховну годину  на тему «Голодний 33».Хвилиною мовчання і запаленими свічками учні  вшанували жертв Голодомору в Україні. У цей день також учні 3 класу зі своїм класоводом Кордас Л.О. прослухали інформаційну хвилинку про  трагедію 33 років.24 листопада класовод 4 класу  Горбатюк Т.О. провела урок-реквієм «Говорить трагічна історія». 25 листопада класний керівник  5 класу Стремедловська Н.В. зібрала своїх вихованців на годину пам'яті «Жнива скорботи». У цей же день бібліотекар Литвинюк В.І запросила учнів 5- 6 класів на бібліотечний урок «Ми не забудемо ніколи». 26 листопада класний керівник 6 класу зі своїми учнями провела виховну годину « 33 хвилини», класний керівник  7 класу Одуд І.М. -  бесіду «Український голокост». А учні 7 класу відвідали музей Островського , де познайомилися з  виставкою «Український голокост» та  переглянули фільм  «Голод-33 за мотивами роману Василя Барки «Жовтий князь» (реж .О Янчук, 1991, кіностудія імені О.Довженка,Україна).

Педагогом-організатором  Лісовською А.І. була  оформлена виставка «Чорні дні України», де учні мали змогу зупинитись на хвилинку і поринути в минулі 33 роки, переглядаючи малюнки учнів, книги і ін..

27 листопада проведено круглий стіл «Уроки голодомору і сучасна Україна», урок  Пам'яті  «Ніхто не забутий, ніщо не забуто». А 28 листопада о 15 годиніучні візьмуть участь у тематичному заході «Голодом  вбивали нашу свободу. Непідкорені у 33-му – непереможні сьогодні» та у Всеукраїнській акції «Запали свічку» і загальнонаціональній хвилині мовчання.

Цікавими і пізнавальними для учнів Полянської зош були учнівська конференція “Український голодомор в історії й літературі”, усний журнал «Голодомор мовою фактів»,виховні години «Скорботна пам'ять поколінь», «Правда про ті роки», «Геноцид українського народу».

Вшанування жертв Голодомору розпочалось У Городищенській школі загальношкільною тематичною лінійкою, на якій учнів ознайомлено з історичними подіями 1932 – 1933 років та  планом проведення заходів по школі.Протягом тижня з учнями проведені уроки пам’яті “З присвятою замордованим голодом…”, бесіди, читацькі конференції “Табу на правду. Чому в СРСР забороняли говорити про Голодомор”, виховні години в основній та початковій школі «Голодні очі. Змарноване дитинство», під час яких школярі матимуть змогу пригадати трагічні події голокосту, що призвели до величезних людських втрат.

Також до уваги учнів представлено перегляд документальних відеофільмів про події  в часи Великого голоду з подальшим обговоренням бачення учнями тогочасних подій.У шкільному музеї облаштовано тематичну експозицію“Жнива скорботи”, а в бібліотеці – виставку літератури, копії документів про доленосні рішення правлячої верхівки, що призвели до трагедії.

Серед учнів 8-11 класів пройшов конкурс на кращий твір на тему: “Чорна дошка пам’яті”, “Голгофа голодною смертю”, також підведуться підсумки збору свідчень учнями школи про Голодомор, документальних і наукових матеріалів: “Родинні спогади про Голодомор”.

Як підсумок проведення заходів - загальношкільний виховний захід «Голодом вбивали нашу свободу. Непідкорені у 33-му – непереможні сьогодні!», в ході  якого дітьми запалено свічку пам’яті та вшановано жертв хвилиною мовчання.

Подібні заходи було проведено у всіх ЗНЗ району, так що школярі схилили голову перед пам’яттю невинно убієнних голодом, уклінноприпади до їхніх могил, поставили свічку перед образом Божим. Ці хвилини увійшли в серця дітей тихою молитвою, певною мірою очистили дитячі душі, ще і ще раз навчили не забувати уроків історії.

Категорія: новини | Переглядів: 1254 | Додав: SiteAdmin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Відділ освіти, молоді та спорту Шепетівської РДА © 2024
Пошук по сайту
Безкоштовний хостинг uCoz