П`ятниця, 29.03.2024, 00:12
Відділ освіти, охорони здоров'я, культури, спорту
    Головна Структура Реєстрація Вхід Вихід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Меню сайту
Друзі сайту
НУШ
СТЕМ-Освіта
МОН України
ХОІППО
Департамент освіти і науки, молоді та спорту Хмельницької ОДА
Обласні/Електронні олімпіади
ХОЦНТТУМ
Вчитель-новатор
"Партнерство в навчанні"
Intel "Навчання для майбутнього"
УЦОЯО
ВРЦОЯО
РМЦ I*EARN-Україна
Діти України
Мережа УРАН
Сайт технічної підтримки УРАН у Хмельницькій області

Сайт Міністерства освіти і науки молоді і спорту України
Сайт Педагогічна преса
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
 
Головна » 2015 » Листопад » 10 » День української писемності та мови
16:27
День української писемності та мови

Щорічно 9 листопада в Україні відзначається День української писемності та мови.

День української писемності і мови, як свято духовності українського народу,запроваджено Указом Президента України у 1992 році на знак затвердження великого національного надбання і спрямоване на підтримку рідної мови, її вивчення, розвиток і популяризацію та водночас демонстрацію її багатства та краси.

Українська мова – це історична пам’ять нашого народу, найцінніше надбання віків, у ній віддзеркалене все наше життя. Це душа нашої нації, найбільший її духовний скарб, переданий нам попередніми поколіннями. Саме тому це свято відзначає  уся наша держава. Цивілізоване суспільство не може існувати без мови – засобу спілкування між людьми, засобу вираження думки і передачі досвіду сучасникам і наступним поколінням.

 Ми – українці. Живемо у вільній і незалежній державі – Україні. Розмовляємо рідною державною українською мовою. А мова у нас красива і багата, мелодійна і щира, як і душа українського народу. В цьому ще раз мали змогу переконатися учні шкіл нашого району, адже традиційно, до Дня української писемності та мови у школах проходять тижні української мови.

Тиждень рідної мови пройшов у всіх навчальних закладах району.

Традиційно школярі, віддаючи шану мові, брали участь у різних заходах, що проходили у школах. Це і лінійки «Мово українська, гордосте моя!», конкурси «Буквиця моя»,  кращий вислів про мову, розгадування шарад, кросвордів, ребусів, усні журнали «Скарб од далеких предків – то рідна мова й рідне письменство», виставки «Мово рідна, слово рідне»,  конкурси авторської поезії «Мово моя материнська, мово моя українська», конкурс на кращий учнівський твір « А мова наша є і вічно буде…», конкурс знавців рідної мови, КВК «Розквітай же, рідне слово!», конкурс на кращого декламатора віршів про мову, виховні години, літературно-музичні композиції, конференції тощо.

Протягом цього тижня  у школах проходив і І етап Міжнародного конкурсу з української мови імені П. Яцика, який уже шістнадцятий рік упевненою ходою крокує не лише в Україні, а й у багатьох країнах світу.

А 9 листопада учні шкіл взяли активну участь у Всеукраїнському радіо диктанті національної єдності та в урочистій лінійці з нагоди відкриття Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості імені Шевченка,що проходить під гаслом «Об’єднаймося ж, брати мої!».

Категорія: новини | Переглядів: 421 | Додав: SiteAdmin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Відділ освіти, молоді та спорту Шепетівської РДА © 2024
Пошук по сайту
Безкоштовний хостинг uCoz