П`ятниця, 26.04.2024, 02:27
Відділ освіти, охорони здоров'я, культури, спорту
    Головна Структура Реєстрація Вхід Вихід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Меню сайту
Друзі сайту
НУШ
СТЕМ-Освіта
МОН України
ХОІППО
Департамент освіти і науки, молоді та спорту Хмельницької ОДА
Обласні/Електронні олімпіади
ХОЦНТТУМ
Вчитель-новатор
"Партнерство в навчанні"
Intel "Навчання для майбутнього"
УЦОЯО
ВРЦОЯО
РМЦ I*EARN-Україна
Діти України
Мережа УРАН
Сайт технічної підтримки УРАН у Хмельницькій області

Сайт Міністерства освіти і науки молоді і спорту України
Сайт Педагогічна преса
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
 
Головна » 2012 » Січень » 20 » Про здобутки та перспективи розвитку освіти в районі (Інтерв’ю з начальником відділу освіти адміністрації Дзяворуком П.Ф.)
12:42
Про здобутки та перспективи розвитку освіти в районі (Інтерв’ю з начальником відділу освіти адміністрації Дзяворуком П.Ф.)
Петре Францовичу, закінчився ще один рік, який було оголошено Президентом Роком освіти та інформаційного суспільства. Як Ви оцінюєте стан справ в освіті?
- Так, дійсно, 2011 рік Указом Президента України В.Ф.Януковича оголошено Роком освіти та інформаційного суспільства. Безперечно, що актуальних питань в освіті надзвичайно багато. Не був винятком і минулий 2011 рік: було багато і позитивних моментів, і проблемних ситуацій.
Але, якби взяти терези, то чого більше: позитиву чи негативу, чи можете назвати конкретні позитивні зрушення в освітній галузі району?
- Ясна річ, що більше позитиву. Що найбільше втішає? Це те, що є поступ вперед. По-перше, завдяки підтримці влади продовжувалось будівництво Грицівської ЗОШ, було придбано і вручено головою Хмельницької обласної державної адміністрації Ядухою В.С. новий автобус для учнів цієї ж школи та два комп’ютерних класи для Судилківської ЗОШ І-ІІІ ст. і Михайлюцькій ЗОШ І-ІІІ ст.. Є розуміння і підтримка сільських громад, районної державної адміністрації, районної ради. Так, тільки у минулому році освітянські проблеми декілька раз обговорювались на колегії районної державної адміністрації, приймались конкретні рішення і на сесіях районної ради. Ось декілька прикладів: у лютому 2011 році було затверджено районну програму «Дошкілля Шепетівського району» на 2011-2017 роки, а у жовтні – програму розвитку освіти Шепетівського району на 2011-2015 роки.
І що ж передбачено цими програмами?
- Те, про що сказано у їх назвах: розвиток освіти. І є вже конкретні результати, як от: відкриття ще двох дошкільних закладів у селах Поляни та Коськів, двох дошкільних груп у Городнявці та Михайлючці , придбання за кошти місцевого бюджету шкільного автобуса для Городнявського НВК, мультимедійних комплексів для декількох шкіл району тощо. І якщо бути конкретними, то, я в цьому переконаний, те, що передбачено цими програмами, буде виконано, бо в іншому випадку виникає запитання: а навіщо тоді вони приймались би. Ось так.
Давно відомо, що освіта має своїх меценатів, що є у суспільстві люди, які розуміють значення освіти у розвитку суспільства..
- Думаю, що ви зі мною погодитесь: якби держава фінансувала освіту краще, якби всі наші громади пройнялись цим питанням, не було б у сьогоднішньому нашому житті багатьох проблем. А тепер щодо спонсорів. У нас їх чимало. Повинен сказати, що всі кошти, які надходять від них, обліковуються бухгалтерією. Хочеться назвати лише окремих із них, а саме: корпорація «Сварог Вест Груп» (голова правління Гордійчук А.А.), СТОВ «Поділля» (керівник Вичавка І.І.), п/п «МВМ-13» ( директор Мовсіян В.М.), благодійна спілка «Конвалія», Хмельницький Регіональний благодійний фонд «Зміцнення громад» ( директор Василик Т.П.), товариство «Добробут » (Лановий Д.М.), лісокомунальне господарство (директор Трофімчук П.П.), цукрокомбінат (керівник Агарков М.М.), ПАТ «Шепетівкагаз» (керівник Туринський В.В.), держлісгосп (директор Сасюк В.П.), п/п «Сяйво» (керівник Лаврук Т.І. і багато інших. Маємо розуміння і підтримку і від батьків, то, скажіть, будь ласка, хіба можна зупинятись? Думаю, що ні.
А як спрацював директорський корпус, завідуючі дошкільними закладами, працівники відділу?
- Спрацювали добре, але, як кажуть, хотілось би ще краще. А тому і є певні перспективи. А принцип, як на мою думку, у будь-якого керівника повинен бути такий: по-перше, бути хоча б на крок попереду, по-друге, якщо не знаєш як ( і таке буває), не мішай і, по-третє, умій вислухати і негативну відповідь. Чому? Таку думку інколи необхідно сприймати як позитивну, тому що вона спонукає думати, шукати шляхи виходу із тієї чи іншої ситуації і, врешті решт, приводить до позитиву.
Петре Францовичу, а чи не хвилює Вас демографічна ситуація, адже не секрет, що з кожним роком дітей шкільного віку у районі все менше… Як узагалі відбувається в районі процес оптимізації?
- Хвилює… Але це не значить, що потрібно зупинятись. Як на мене, потрібно шукати шляхи виходу, а вони для сільської школи досить різні (Про це я неодноразово говорив на шпальтах нашої газети). Основне: працювати на дитину, на її успіх і розвиток, сільська дитина не повинна бути меншевартісною. Щодо оптимізації шкіл, то слід зазначити, що все повинно проводитись в рамках законодавчої бази. Це актуальна тема сьогодні, не всі люди, що проживають у тому чи іншому селі, сприймають позитивно це явище й розуміють його економічну доцільність. Але просто потрібно працювати у кожному населеному пункті зокрема, проводити глибоку роз’яснювальну роботу серед педагогічної та батьківської громадськості.
І на завершення хочу сказати ось що: тільки з вірою у майбутнє, з вірою і любов’ю до людей, які тебе оточують, можна працювати на позитивний результат. І я цілком усвідомлюю, що будь-який успіх складається з великої кількості маленьких перемог кожного освітянина, кожної дитини тієї чи іншої школи, за що я їм усім і безмежно вдячний.
Категорія: новини | Переглядів: 596 | Додав: Odmin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Відділ освіти, молоді та спорту Шепетівської РДА © 2024
Пошук по сайту
Безкоштовний хостинг uCoz