П`ятниця, 26.04.2024, 05:43
Відділ освіти, охорони здоров'я, культури, спорту
    Головна Структура Реєстрація Вхід Вихід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Меню сайту
Друзі сайту
НУШ
СТЕМ-Освіта
МОН України
ХОІППО
Департамент освіти і науки, молоді та спорту Хмельницької ОДА
Обласні/Електронні олімпіади
ХОЦНТТУМ
Вчитель-новатор
"Партнерство в навчанні"
Intel "Навчання для майбутнього"
УЦОЯО
ВРЦОЯО
РМЦ I*EARN-Україна
Діти України
Мережа УРАН
Сайт технічної підтримки УРАН у Хмельницькій області

Сайт Міністерства освіти і науки молоді і спорту України
Сайт Педагогічна преса
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
 
Головна » 2017 » Жовтень » 13 » День козацтва у школах району
17:08
День козацтва у школах району

Традиції нашого народу – справжній скарб, який потрібно оберігати та дбайливо передавати із покоління в покоління.

 Серед прадавніх осінніх християнських свят є свято Покрови (14 жовтня). Пресвята Богородиця вважалася покровителькою як усієї України, так і козацтва зокрема. Починаючи з 2015 року, 14 жовтня це також і  День захисника України.

День Українського козацтва та День захисника України – це свято історії, культури, високих моральних цінностей, а також – дружби та об’єднання заради втілення у життя цікавих задумів та ідей. Саме тому всі загальноосвітні навчальні заклади  Шепетівського району долучилися до відзначення цього свята. У школах  проведено багато цікавих заходів, метою яких було виховання учнівської молоді в дусі військових традицій українського народу, формування патріотично зрілої особистості, вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу.

Так, у Пліщинській зош І-ІІІ ступенів цьогоріч 13 жовтня під час проведення загальношкільного заходу: «Не хвались, ідучи в бій, а хвались ідучи з бою» зібралися учні, адміністрація, педагоги, гості, щоб прославити День Українського козацтва. Під час заходу учні почули повчальну інформацію з історії козацтва, стали учасниками козацьких забав. .Цей День пройшов під гаслом: «Відповідь нескореного народу». Також, протягом тижня у школі проводились години спілкування по класах: “Слава козацька не вмре, не поляже” “Козацька слава України”, Ми роду козацького діти,  був оформлений інформаційний стенд «Відповідь нескореного народу» та тематична виставка «Народ мій є! Народ мій завжди буде!».

У Червоноцвітській зош І-ІІ ступенів педагог-організатор Лісовська А.І. провела урочисту лінійку під назвою «Українські захисники», на якій звучали слова-привітання всім захисникам України, школярі мали змогу переглянути відеоролик, присвячений цьому дню, учні гуртом заспівали гімн і побажали один одному спокою та чистого мирного неба над головою.

  Бібліотекар Литвинюк В.І.. влаштувала невелику  виставку  художньої літератури, яка підтримувала загальний настрій у школі: «Я – громадянин України», «За єдину Україну, «Гетьмани України»,  педагог-організатор Лісовська А.І. теж приєдналась і організувала виставку малюнків, листів, поробок учнів школи на тему «Ми - за мир».

 Учні 1-9  класів приєдналися до акції «Підтримай солдата», намалювали малюнки, плакати, написали листи, виготовили обереги, і ін.

Учням 1  класу запам’яталися враження від виховного заходу «Україна в моєму серці», який підготувала класовод Герасимчук В.А.

Класоводи 2-4 класів провели  годину спілкування під назвою  «Віртуальна подорож Україною».  

Вчитель історії Сібагатов С.С. зібрав учнів   на перегляд фільму «Два дні в Іловайську», класні керівники 6-8 класів Стремедловська Н.В. , Поплавська Т.А. Лісовська А.І. провели інтелектуальний брейн - ринг «Ми - патріоти України», класний керівник 9 класу   Васильчук І.М. підготувала круглий стіл з питань історії українського козацтва.

Бережний Ю.С., вчитель фізкультури, провів  козацькі змагання, які  сподобалися хлопцям – майбутнім захисникам.

Уся школа спостерігала також за нашими найменшими учнями, які під керівництвом вчителя музичного мистецтва Сідлецького А.О. підготували виступи на конкурс української козацької пісні. Малята  із задоволенням виконували українські народні пісні та весело танцювали.

Патріотичний настрій відчувався у школі протягом тижня. Вчителі-предметники приділяли увагу відзначенню Дня захисника України  і на своїх уроках. Ось, наприклад, вчитель історії провів урок з історії України у 7 класі з бесідою «Воїни АТО – зразок самовідданості та героїзму».

 Також вчителі школи запросили героїв  АТО - односельчан  Васика В.Б. і Порубенського Б.В., які поділилися враженнями від перебування на службі. Школярі задавали різні запитання, звучали слова подяки.

У Хутірському нвк пройшли години спілкування до Дня українського козацтва; організовано у шкільній бібліотеці виставку літератури  до свята Покрови Пресвятої Богородиці та Дня українського козацтва; проведено вікторину «Чи знаєш ти історію українського козацтва», концерт “Слава козацька не вмре, не поляже”, спортивні ігри «Від козацьких старшин до спортивних вершин», «Нумо, хлопці», конкурси юних козачат; переглянуто фільм  “Історія українського козацтва”.

Напередодні 14 жовтня, Дня захисника України, в Плесенській ЗОШ І-ІІІ ступенів під гаслом «Відповідь нескореного народу»  відбулися заходи,  приурочені цій даті.  На єдиному уроці мужності вчителі нагадали учням етапи становлення української нації, імена героїв-захисників, історію свята Покрови, адже цей день став не просто державним святом, а направду всенародним святом, бо захисниками незалежності та суверенітету України в наш час є військові й добровольці, госпітальєри і  волонтери, дорослі і  діти – всі ті, хто в різний спосіб наближають перемогу над російськими загарбниками.

Цікавою й змістовною була зустріч із учасником АТО, односельцем Сульженком Артуром Івановичем. Він розповів учням про нелегку службу на Сході держави, як рятувати побратима, надавати першу допомогу і подякував за підтримку воїнів, адже маленький малюнок, тепле слово неодноразово рятували життя солдатів.

Вшанувати подвиг нескорених українців і висловити слова щирої вдячності  людям, які захищали Соборність  і незалежність України у ХХ столітті  й продовжують її відстоювати й сьогодні зібралася вся шкільна родина та гості на святі «Сила нескорених».

Підсумком дня стала військово-патріотична гра «Ігри нескорених», де юнь змагалася з досвідом воїнів-захисників та вчителів. Завзято та наполегливо боролася учнівська команда за перемогу, але гетьманську булаву вибороли дорослі. Проте, діти зовсім не засмутилися й подякували воїнам, що були гідними суперниками, показали приклад, на який молоді потрібно рівнятися.

Крім того, вже традиційно, в школі протягом тижня в рамках акції «Не будь байдужим!» учні збирали гостинці, малювали малюнки, виготовляли обереги, писали листи воїнам, щоб передати на Схід і зігріти солдатські серця, нагадати їм, що ми про них пам’ятаємо і чекаємо живими.

Надзвичайно цікаво у Корчицькому нвк пройшов виховний захід «Козацькому роду нема переводу», із захопленням діти демонстрували свою козацьку звитягу на змаганнях «Сильні, сміливі, спритні».

Ряд цікавих заходів проведено і у Михайлюцькій зош І-ІІІ ступенів: виставка малюнків «З Україною в серці»; книжкова виставка з нагоди відзначення Дня захисника України та Дня козацтва; круглий стіл «Воєнно-політична історія України»; виховна година «Відповідь нескореного народу»; перегляд мультфільмів «Це наше і це твоє»; конкурс на краще патріотичне оздоблення класної кімнати; презентація «Козацтво як втілення національно-патріотичного ідеалу»; вшанування пам`яті героїв Небесної Сотні, загиблих в АТО; виховний захід для учнів 5класу «Посвята у Джури»; спортивно-розважальне свято «З козаків беремо приклад».

Урочиста лінійка, присвячена Дню захисника України; бесіда «Знаємо в обличчя героїв-односельчан»; конкурс плакатів «Героям слава»; перегляд фільму Бориса Івченка «Пропала грамота»; конкурс читців віршів на  патріотичну тему «Ми українці»; відео-урок з обговоренням «Події на Сході»; урок-презентація «Україна–мати, вмій її захищати»; конкурс на краще виконання патріотичної пісні «А ми тую червону калину підіймемо»; години спілкування «Відповідь нескореного народу»; вікторина  «Козацькому роду нема переводу»; свято «Козацькі забави» - заходи, якими відзначили свято учні Городнявської зош І-ІІІ ступенів.

У Грицівській ЗОШ І-ІІІ ступенів 9 жовтня було проведено урочисту лінійку, на якій учні отримали інформацію щодо проведення Дня захисника Вітчизни і засвідчили свою повагу до захисників рідної землі. Впродовж тижня було проведено ряд заходів: екскурсія до музею М.Островського, де було проведено урок  мужності, присвячений героям АТО; урок мужності «Україна понад усе»; виставка у бібліотеці «Козацька слава України»; учнівська конференція «Почесна місія – захист Вітчизни. Герої АТО»; козацькі розваги (конкурсно-ігрова програма для учнів 5-6 класів; бесіди з учнями у куточку «Слава героям»; зустріч з абсолютним чемпіоном  України , призером Чемпіонату Європи зі спортивної ходьби, спортсменом-ветераном Оніщуком М.Н. вітання  зі святом працівників школи та юнаків по шкільному радіо (шкільне самоврядування); спілкування в класах, приурочені  до дня українського козацтва; участь учнів школи у святі селища.

В Орлинецькому НВК також були проведені заходи до Дня захисника України, а саме: свято квітів, приурочене Дню захисника України та спортивні змагання «Козацькі старти».

 Проведення таких заходів допомагає дітям краще пізнати історію своєї країни, адже нашим сучасникам потрібно дбати про культурне і духовне відродження народу, потрібно навчитися пишатися тим, що ми – українці.

       

Категорія: новини | Переглядів: 503 | Додав: SiteAdmin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Відділ освіти, молоді та спорту Шепетівської РДА © 2024
Пошук по сайту
Безкоштовний хостинг uCoz