Четвер, 18.04.2024, 05:18
Відділ освіти, охорони здоров'я, культури, спорту
    Головна Структура Реєстрація Вхід Вихід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Меню сайту
Друзі сайту
НУШ
СТЕМ-Освіта
МОН України
ХОІППО
Департамент освіти і науки, молоді та спорту Хмельницької ОДА
Обласні/Електронні олімпіади
ХОЦНТТУМ
Вчитель-новатор
"Партнерство в навчанні"
Intel "Навчання для майбутнього"
УЦОЯО
ВРЦОЯО
РМЦ I*EARN-Україна
Діти України
Мережа УРАН
Сайт технічної підтримки УРАН у Хмельницькій області

Сайт Міністерства освіти і науки молоді і спорту України
Сайт Педагогічна преса
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
 
Головна » 2016 » Січень » 22 » День Соборності у школах району
17:54
День Соборності у школах району

День 22 січня 1919 року увійшов до національного календаря як великедержавне cвято - День Соборності України. Саме тоді на площі перед Київською Софією відбулася подія, про яку мріяли покоління українських патріотів: на велелюдному зібранні було урочисто проголошено злуку Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. Виголошення соборницької ідеї стало могутнім виявом творчої енергії нації та прагнення до етнічної і територіальної єдності.

Ті вікопомні історичні події сформували підґрунтя для відродження незалежної соборної демократичної України та утвердження національної ідеї. У розмаї жовто-блакитних знамен 22 січня 1990 року наші сучасники поєднали живим ланцюгом злуки Схід і Захід України.

22 січня цього року Україна відзначає чергову річницю з Дня проголошення Акту злуки Української народної республіки та Західноукраїнської народної республіки. Не оминуло це загальнонаціональне свято і шкіл нашого району.

Так, 22 січня на базі Городищенської ЗОШ І-ІІІ ступенів було проведено виховний захід «Об’єднані любов’ю до України». В рамках заходу було відвідано шкільний музей, в якому відбулася зустріч школярів 5-11 класів. Під час заходу обговорено історичні аспекти свята, його роль в історії державотворення України.

Важливим етапом заходу став флеш-моб «Ланцюг єдності України». Діти, з прапорцями взялися за руки, символічно відтворивши живий ланцюг, що об’єднав Україну у 1990 році. Після цього учням було запропоновано переглянути документальну стрічку «Акт злуки. Відтворення історичної дійсності» з подальшим обговоренням вражень від фільму. Наостанок учням було запропоновано гру « Я – це Україна». Метою гри було виховання в учнів розуміння необхідності об’єднання, важливості кожної людини у творенні вільної, соборної України. Гра проведена у наступній формі: учням було запропоновано клаптики блакитного та жовтого кольорів, на яких вони писали свої імена. Потім клаптики склеювали так, щоб утворився прапор України.

Діти відчули святковість і важливість цього дня, активно брали участь у запропонованих заходах; додому учні розходились з відчуттям піднесення, патріотизму, горді з того, що є українцями.

У Грицівській школі з нагоди Дня Соборності України вчитель історії Антонюк Т.Л. провела з десятикласниками засідання круглого столу на тему «Україна в нас єдина». Учні переглянули відеофільм, отримали інформацію і висловили свої думки щодо єдності, соборності України, актуальності даного питання сьогодні.

У шкільній бібліотеці розгорнуто виставку «Українцями ми народилися», яку відвідують усібажаючі, а також бібліотекар В.В. Коханівська демонструє презентацію «Ми – нація єдина».

З метою виховання нацiональної свiдомостi учнiв i людської гiдностi, вiдродження паросткiв духовностi,формування рис громадянина Української держави, поглиблення знань про iсторичний факт злуки українського народу, поваги до історичного минулого Батьківщини, її сучасності 22 січня 2016 року було організовано та проведено ряд заходів щодо відзначення Дня Соборності України і в Судилківській зош І-ІІІ ступенів. Відбулась акція “Живий ланцюг Соборності”, виставка дитячих малюнків “Я славлю рідну Україну”, книжкова виставка “З Україною в серці” та педагогічно-учнівська науково-практична конференція «Єднання в ім’я майбутнього» для учнів Судилківського освітнього округу.

Присутні мали змогу почути та пригадати цікаву інформацію з таких питань:

  1. Утворення ЗУНР та її роль в об’єднаннізахідно- і східно-українських земель (доповідачКондратьбєва М., учениця 11 кл.).
  2. Акт злуки Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки (доповідач, Юрчук А., учениця 11кл.).
  3. Історичні передумови об’єднання західно- і східно-українських земель.
  4. Проголошення Акту злукиміж УНР і ЗУНР. (доповідачВолинець Ю., учениця 11 кл.).
  5. День Соборності як виразникспоконвічногопрагненняукраїнського народу до свободи та єдності (доповідач Белешкко С.).

 

Учасники конференції взяли активну участь в обговоренні питань конференції.

У Мокіївській ЗОШ І-ІІІ ступенів 21.01.2016 р. проведено загальношкільне свято до Дня Соборності України «Молюсь за тебе, Україно». Свято розпочалося із виконання пісні про Україну ученицею 10-го класу Сидорчук Наталею. Учні в національних костюмах, тримаючи в руках свічки, згадували про величні сторінки української історії та молилися за майбутнє незалежної соборної держави Україна. Учасники свята квітчали «дерево єдності» квітами - символами історико-етнічних регіонів України. У патріотичному піднесенні наприкінці свята прозвучав гімн України у виконанні дітей.

Цікаві заходи були проведені і у Білокриницькомунвк. Так, у школі пройшли урокипатріотичного виховання «Соборна мати – Україна одна на всіх, як оберіг», виховні години за темами: «Рідний край, де ми живем, Україною зовем», «Славетні імена України», організовановиставку дитячих малюнків «3 Україною в серці».

З нагоди відзначення 97 річниці з дня проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки 22 січня у Ленковецькій ЗОШ І-ІІІ ступенів проведено виховний захід на тему « Нам берегти тебе, Соборну і єдину, і нам твою історію творить!».

На заході учні поглибили свої знання з історії виникнення свята Соборності України, ознайомилися з цікавими фактами про Україну. А саме, коли в Україні офіційно відзначається день Соборності. Дізналися, що на святкування 71 річниці Дня Соборності 22 січня 1990 року, мільйони тоді ще радянських українців побудували «живий ланцюжок» від Києва до Львова, а кілька десятиліть потому український народ реалізував свою багатовікову мрію жити в соборній державі, проголосивши Акт незалежності 24 серпня 1991 року.

Пригадали, що в цьому році 24 серпня Україні виповниться 25 років з дня проголошення незалежності. Але, на жаль, на 23-ому році мирної незалежності українському народові довелось зі зброєю в руках відстоювати свою національну гідність та незалежність. Учні вшанували пам'ять Героїв Небесної Сотні,борців за свободу людей під час Революції Гідності, героїв, що полягли в боротьбі захищаючи суверенітет, незалежність та територіальну цілісність нашої України хвилиною мовчання.

Також, на святі учениці 9 класу заспівали пісню «Мамо, не плач. Я повернусь весною», Котик А., Тарасюк А., Троян І., Завгородня В. розповідали вірші про Україну, Батьківщину, про її єдність, неподільність і соборність.

На завершення свята Дячук Т.А. подякувала учням та гостям. І звернулася до учнів з такими словами: «Любіть свій край, свою землю, цінуйте рідну мову, шануйте традиції і звичаї, свій рід, пам’ятайте своїх національних героїв. Ви повинні вирости справжніми дочками й синами свого народу, пам’ятати і берегти все те, що нам у спадок залишили минулі покоління».

Категорія: новини | Переглядів: 598 | Додав: Moderator | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Відділ освіти, молоді та спорту Шепетівської РДА © 2024
Пошук по сайту
Безкоштовний хостинг uCoz