Четвер, 25.04.2024, 22:17
Відділ освіти, охорони здоров'я, культури, спорту
    Головна Структура Реєстрація Вхід Вихід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Меню сайту
Друзі сайту
НУШ
СТЕМ-Освіта
МОН України
ХОІППО
Департамент освіти і науки, молоді та спорту Хмельницької ОДА
Обласні/Електронні олімпіади
ХОЦНТТУМ
Вчитель-новатор
"Партнерство в навчанні"
Intel "Навчання для майбутнього"
УЦОЯО
ВРЦОЯО
РМЦ I*EARN-Україна
Діти України
Мережа УРАН
Сайт технічної підтримки УРАН у Хмельницькій області

Сайт Міністерства освіти і науки молоді і спорту України
Сайт Педагогічна преса
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
 
Головна » 2016 » Листопад » 10 » День української писемності та мови у школах району
10:37
День української писемності та мови у школах району

    9 листопада – визначна дата в історії українського народу. Незалежна Україна вшановує Преподобного Нестора-Літописця, відзначає День української писемності та мови. Саме цього дня з нагоди свята  за доброю традицією у всіх  школах району проводиться ряд заходів. У цей день обов’язково учні та педагоги долучаються до диктанту національної єдності. Так було і цьогоріч. Педагогічні та учнівські колективи всіх шкіл продемонстрували свою любов до рідної мови, прагнення берегти і примножувати її багатства та вміло користуватися ними. 
    Крім цього, у всіх школах проведено флешмоб «Почувайся європейцем – розмовляй українською»,  годину єдності «Українська мова – мова єднання», години спілкування « Мова і писемність  у  цікавих фактах», конкурс  малюнків «Диво калинове – чари барвінкові», переглянуто фільми про Нестора – літописця, Кирила і Мефодія, Петра Яцика. Заключним акордом відзначення свята стало урочисте відкриття та проведення конкурсу імені Петра Яцика, у якому цього року взяли участь понад 400 школярів.
    Цікаво, змістовно відзначено День писемності у всіх школах.
    Особливо насиченим і багатим на різноманітні заходи був цей день у Судилківській зош І-ІІІ ступенів. У школу завітали представники органів влади Шепетівського району, що також долучилися ло написання диктанту національної єдностіі: перший заступник голови райдержадміністрації Віталій Янушевський, заступник голови адміністрації Наталія Собчук, помічник народного депутата Романа Мацоли – Ірина Топчій, депутати районної ради Олександр Чмир, Сергій Пономарьов, В’ячеслав Сміховський, працівники структурних підрозділів Шепетівської райдержадміністрації, установ та організацій району. 
    Як зазначила заступник голови райдержадміністрації Наталія Собчук, цього року чиновники вирішили підтримати таку добру традицію, аби підняти рейтинг української мови, писемності та патріотизму загалом. «Приємно, що популярність радіодиктанту щороку зростає. І найголовніше в ньому – це не перевірка знань і не хизування здобутою високою оцінкою. Важлива солідарність з усіма, хто любить і шанує рідне слово, хто хоче, щоб українці говорили українською мовою і зберегли її для нащадків», - сказала Наталія Миколаївна.
    Після написання радіодиктанту учасники заходу познайомилися з персональною виставкою робіт учениці 8-А класу Сніховської Ольги, а також зустрілись та поспілкувались із представниками шкільного парламенту.
    Багато заходів проведено і у Лозичанській зош І-ІІ ст.: усний журнал «Історія української писемності», мовознавча гра «Ігри патріотів», круглий стіл «Як винайти анти суржик. Культура мови», конкурс читців поезії про мову «Поетичний зорепад», віртуальна екскурсія у музей книги «А що, здавалося, слова…».
    День української писемності в Ленковецькій ЗОШ І-ІІІ ступенів розпочався з урочистої лінійки, на якій учні розповіли про історію започаткування свята, про творців нашої азбуки. Звучали вірші про українську мову. Потім учні 8-11 класів та педагоги закладу писали радіодиктант національної єдності «Україна на зламі тисячоліть». учні 5 і 6 класів переглянули фільм про історію Дня писемності.   
   Класні керівники 1-11 класів підготували години спілкування «Мова і писемність у цікавих фактах». Під час їх проведення учні мали нагоду   розширити свої знання про українську мову та «чорні сторінки» в її історії, Нестора Літописця, братів Кирила та Мефодія.
   У бібліотеці і у фойє закладу діяли книжкова виставка  «Писемність та мова – жива плоть, яка створювалась мільйонами поколінь», та виставка малюнків «Диво калинове – чари барвінкові».
   У Білокриницькому НВК проведено брейн-ринг «Слово відмикає серце», конкурс на кращого декламатора віршів про мову, години спілкування «Шануймо рідне слово».
   У Хролинській зош І-ІІ ступенів проведена мовна гра «Лексичний калейдоскоп» та  вікторина «Мово рідна, слово рідне», на яких діти активно виконували різні завдання: за описом впізнавали літературного героя; з букв одного слова утворювали нові слова, змінюючи першу літеру; працювали у творчих лабораторіях, доповнюючи народні прислів’я.  На завершення з учнями старших класів В.М. Андрушко провела конференцію «Витоки слов’янської писемності», під час якої було представлено мультимедійну презентацію з даної теми. Старшокласники висловлювали та доводили свою думку щодо ролі братів-просвітителів Кирила і Мефодія у розвитку слов’янської писемності, презентуючи власні проекти.
   Тематичні уроки пройшли цього дня у Травлинській зош І-ІІІ ст.: «Наша мова калинова» (1 кл.); «До мови доторкнемось серцем» (2 кл.);  «Українська мова – мова єднання» ( 3 кл.); «Мова у наших серцях» (4 кл.); «Мови рідної краса» (5 кл.); «Бринить, співає наша мова, чарує, тішить і п’янить»  (6-7 кл.); «Там, де живе рідна мова, живе український народ» (8 кл.); «День української писемної мови» (9кл.); « Писемність та мова – жива плоть, яка створювалась мільйонами поколінь» (10-11 кл.).
    А Чотирбоцька зош І-ІІІ ст. відзначила День писемності і мови такими заходами: тематичні години класного керівника у формах круглого столу, вікторин, дискусій, літературних вечорів на такі теми: «Мова – державна перлина», «Будь гордий, що ти Українець!», « З історії виникнення письма», літературна студія «Слово», « Мова – душа народу», «Як парость виноградної лози плекайте мову… », « Солов’їна рідна мова»; рекламна акція на підтримку української мови «Говоріть правильно!»; виступ театрального гуртка «Джерельце» з казкою «Нехотілочка»; лінгвістично-інтелектуальна гра  між учнями 10-11 класів  «Перший мільйон!» тощо.
Для учнів 1-11класів Коськівської зош І-ІІІ ст. було проведено інформаційні п’ятихвилинки та години спілкування «Любіть Україну і мову її солов’їну», «Рідна мова – гордість і краса, розуму народного скарбниця», «Наша мова – мова вічної землі».
А учні 1-4, 5-7 класів Пліщинської зош І-ІІІ ст. із задоволенням взяли участь у мовній вікторині «Як ми говоримо», «Мовна скарбничка». 
Надзвичайно цікаво пройшов виховний захід «Рідна мова чиста, як роса» у Хутірськомуц НВК; мовознавчий двобій «За Україну, за її мову!» та відкритий виховний захід «Бринить – співає наша мова, чарує, тішить і п’янить» - у Корчицькому НВК; слайд-презентція «Я – Українець! Я за єдину державну Мову!» - у Червоноцвітській зош; конкурс читців « Перлини поезії про рідну мову», ( учні 1-4, 5-9 класів), мовознавчий турнір  «Як парость виноградної лози, плекайте мову..» (5-7 кл.) – в Орлинецькому НВК.

          

Категорія: новини | Переглядів: 465 | Додав: SiteAdmin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Відділ освіти, молоді та спорту Шепетівської РДА © 2024
Пошук по сайту
Безкоштовний хостинг uCoz